Cameră de zi

Filtre
Culoare
Material
Amenajarea
Te consultăm
— gratis!
Completează formularul pentru consultație gratuită!

Tradițional, camera de zi, era locul unde se primeau oaspeții. Acum însă, în casele moderne, această cameră este destinată odihnei, mai ales după o zi lungă la birou. Aici se citesc cărți, se vizionează televizorul sau pur și simplu se relaxează alături de familie. Totodată, este camera care vorbește despre cordialitatea și ospitalitatea proprietarilor, despre pasiuni și hobby-uri. 

Pentru a crea o atmosferă plăcută, pentru orice tip de activitate, camera de zi modernă, trebuie să respecte anumite aspecte ce țin de design, și în primul rând, începem cu stilul. La această etapă, este nevoie să analizezi toate punctele tari și punctele slabe ale spațiului, zona, locația ferestrelor, înălțimea tavanului, precum și aspectul, pentru a determina opțiunea ideală pentru tine și familia ta. Iată ce stiluri ți s-ar putea potrivi:

  • Stilul clasic: este o forma de manifestare a aristocrației, rar întâlnit astăzi, dar destul de practic. Clasicul este costisitor și uneori dificil de implementat, mai ales dacă designul întregii locuințe nu corespunde. Dar, acest stil se remarcă prin confort, materiale de calitate, mobilier sofisticat, decor nobil și oferă o senzație de spațiozitate, mai ales pentru o cameră de zi mică. Prezența geamurilor oferă mobilierului posibilitatea de a ieși în evidență pentru a sublinia culorile naturale. Însăși articolele de mobilier, trebuie să creeze o integritate compozițională, respectând un șir de reguli. Spre exemplu: în centru este de obicei o canapea cu multe fotolii aranjate în jurul mesei pentru cafea, sau prezența unui șemineu, real sau decorativ. 
  • Stilul Provence: provenit din satele franceze, acesta are ceva comun cu cel stilul clasic, diferența fiind simplitatea manifestată prin culori pastelate și farmecul provincial ușor. Inițial se utiliza mai mult pentru amenajarea caselor de țară, acum capătă tot mai multă popularitate în apartamente. Mobila pentru camera de zi este din lemn cu placă antică, vopsit în alb iar textilele sunt din bumbac. Nu lipsesc fotografiile de familie, figurinele sau vazele ceramice care subliniază confortul.
  • Stilul minimalist este opus celor de mai sus, care face apel mai mult la “practic” decât la “decorativ”. Estetică liniștită, culori neutre apropiate de paleta naturală (alb, gri, maro). Se utilizează des sticla și metalul, exprimând geometria obiectelor, textura materialelor, lumina și spațiul.
  • Stilul modern combină minimalismul, grația și confortul tonalităților neutre, completate cu detalii luminoase. Mobila pentru camera de zi modernă este confortabil, funcțional cu linii netede. Pentru a decora, des se utilizează vegetații interioare, draperii ușoare, picturi murale, tablouri care prezintă natura. 

Este evident că fiecare stil, deține propria paletă de culori, iar fiecare culoare, denotă o stare de spirit și caracterul interiorului. Încearcă să determini culoare sau culorile pentru livingul tău, astfel încât să creezi un spațiu confortabil și neobișnuit. 

Vezi mai jos nuanțele cel mai des întrebuințate pentru amenajarea livingului:

  • Alb: unele gospodine optează pentru această culoare pentru că o consideră practică pentru că observă imediat urmele de murdărie. Tot albul este considerat a fi o opțiune universală pentru proiectare, mai ales pentru stilul Provence sau cel minimalist, care poate fi utilizat ca motiv principal servind drept fundal pentru detaliile luminoase. 
  • Semiton: este soluția ideală pentru cei care doresc mai multe nuanțe ale aceleiași culori. Pare plictisitor la prima vedere, dar uneori pentru toate nuanțele uneori nu este suficientă o singură cameră. Să luăm spre exemplu culoarea violet, care deține aproximativ 50 nuanțe, ai de unde alege.
  • Contrastul: se pot utiliza una sau mai multe culori luminoase care ies în evidență pe un fundal mai neutru. Un exemplu ar fi contrastul dintre mobilier și pereți. 
  • Nuanțele naturale: cele mai solicitate, și practic principalele tendințe. Implică utilizarea materialelor naturale, cum sunt: verdele, nisipul, gri, albastrul sau nuanțele lemnului.