Alegerea unei bucătării la comandă este un proces complex, alcătuit din mai multe etape importante, pe care trebuie să le parcurgem treptat, pentru a lua o decizie cât mai corectă. Una din etapele de bază este alegerea blatului de bucătărie – elementul care ne asigură spațiul de lucru propriu-zis în bucătărie, și care pe lângă aspectul estetic și funcțional, trebuie să fie durabil și rezistent. În prezent, deosebim mai multe tipuri de blaturi pentru bucătărie, la prețuri diverse, fiecare din ele având propriile particularități, avantaje și dezavantaje.
La Rimobel, ai posibilitate să alegi individual blatul bucătăriei tale pe comandă, în funcție de necesități, preferințe, și, desigur, bugetul stabilit. Iar ca să-ți fie mai ușor să te orientezi în ofertele disponibile, este important să cunoști prin ce se deosebesc, ce plusuri și minusuri ne aduc, dar și care tip ți se potrivește cel mai bine. Anume despre aceste lucruri vom discuta în continuare.
Cum alegi un blat pentru bucătărie? Tipuri și recomandări
Un blat de bucătărie bine ales îți va asigura o exploatare eficientă și îndelungată a mobilei de bucătărie. Și asta, deoarece anume cu acest element interacționăm cel mai des. Anume din acest motiv, alegerea unui blat pentru masa de bucătărie trebuie să fie cât mai responsabilă, luând în considerare plusurile și minusurile fiecărui tip în parte. Primul detaliu important este să te decizi cu materialul. În prezent, pe piață avem următoarele tipuri:
- Blat de bucătărie termorezistent. Unul din cele mai accesibile variante. Are o suprafață netedă, unitară și este disponibil în mai multe nuanțe. Materialul este rezistent la zgârieturi, impact mecanic, frecare și chiar temperaturi mai înalte, fapt menționat și în denumire.
- Blat din HPL (laminat). Una din cele mai populare variante în rândul utilizatorilor, datorită raportului optim preț-calitate, rezistenței la aburi, apă și zgârieturi, dar și faptului că sunt disponibile în diverse grosimi (blat de bucătărie 28mm și până la 4cm), nuanțe și texturi. HPL-ul poate fi de două tipuri: compact (foarte rezistent la umezeală) și extra-mat (cu suprafață antia-mprentă, rezistentă la abraziuni). O altă specificație importantă a acestor blaturi este rezistența la deformare termică (de până la 250 de grade).
- Blat din corian (piatră artificială). Material inovativ super rezistent la impact mecanic, umiditate, temperaturi înalte și abraziuni. Datorită texturii netede, poate fi prelucrat, iar nivelul înalt de rezistentă îl face ușor de întreținut.
- Blat de bucătărie din quartz. Materialul este creat din quartz, rășini și polimeri, fapt ce îi oferă o structură asemănătoare cu piatra natural. Blaturile din quartz sunt dure, rezistente termic (până la 150 de grade), dar și la zgârieturi și pete. Sunt disponibile într-o gamă vastă de nuanțe și sunt ușor de întreținut. Pentru o durabilitate înaltă se recomandă curățarea cu detergenți speciali și burete sau cârpă umedă. Din minusuri, putem menționa doar sensibilitatea la variații de temperatură.
- Blaturi de bucătărie din granit. Granitul este un material natural dur, rezistent la temperaturi înalte și chiar fluctuații. De regulă, blaturile de bucătărie din granit au prețuri ceva mai mari, dar totuși se integrează perfect în bucătăriile clasice, datorită aspectului naturist. Sunt disponibile atât în nuanțe clasice, cât și mai exotice. Unicul minus este rezistența medie la detergenți chimici.
Pe lângă tipurile menționate, întâlnite cel mai des pe bucătăriile din prezent, mai deosebim și alte varietăți de blaturi, și anume: blaturi de bucătărie din lemn, PAL, MDF, acril, compozit, sticlă, blat bucătărie inox sau alte materiale rezistent. Indiferent ce model alegi, este important să respecți câteva reguli simple de îngrijire, care vor asigura durabilitatea și aspectul de nou al bucătăriei tale.
- Nu se recomandă să plasezi pe blat vase fierbinți, luate direct de pe plită. Pentru astfel de situații, poți folosi un fund din lemn sau metal, care va proteja blatul;
- Curăță blatul cu soluții speciale, în funcție de proprietățile materialului.
- Nu tăia alimente direct pe blat, folosește un fund pentru tăiat;
- Evită folosirea buretelui abraziv;
- Pentru îndepărtarea grăsimii poți folosi oțet sau alte soluții speciale.
Nu ezita să ne scrii pentru mai multe detalii despre tipurile de blaturi, categorii de preț și oferte disponibile. Consultanții noștri sunt mereu gata să-ți răspundă la orice întrebare, dar și să te ajute să alegi mobila de bucătărie perfectă pentru tine.